W bieżącym roku szkolnym po raz drugi w historii szkoły przystąpiliśmy do udziału w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Szkołę mogło reprezentować tylko dwóch uczniów, wyłonionych w eliminacjach pisemnych. Etap okręgowy olimpiady odbył się w Szczytnie i obejmował swoim zasięgiem dwa województwa tj. podlaskie i warmińsko-mazurskie. Na etapie okręgowym naszą szkołę reprezentowali zwycięscy eliminacji szkolnych – Gabriela Kot i Iga Kiełbaszewska. Choć konkurencja była bardzo duża, to obie nasze uczennice zajęły czołowe lokaty
– Gabrysia, pierwsze a Iga, drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji. Wynik punktowy był na tyle wysoki, że obie zostały też zakwalifikowane do udziału w finale centralny, który w tym roku odbył się w Lublinie w dniach 22-24.marca w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II. Przygotowania do etapu centralnego wymagały ogromnego zaangażowania i przyswojenia wiadomości z zakresu biologii, chemii, dietetyki, gastronomii, technologii żywienia i farmakologii ale z pewnością był to czas w pełni wykorzystany ponieważ Gabrysia i Iga uzyskały tytuł finalisty tegorocznej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Obie znalazły się w gronie pięćdziesięciu sześciu najlepszych uczniów szkół ponadgimnazjalnych z liceum, technikum, szkół branżowych i tym samym uzyskały liczne indeksy na studia i uprawienia w postępowaniu rekrutacyjnym na ponad czterdzieści uczelni w Polsce min. na medycynę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Wyjazd do Lublina był dla nas również ciekawą wycieczką a organizatorzy zadbali o to aby wypełnić ciekawie program każdego z trzech dni finału. Mieliśmy okazję zwiedzić Lublin, uczestniczyć w warsztatach robienia baklawy i parzenia kawy, nauczyć się komponować i podawać desery czy zapoznać się z technikami dekoracyjnego wycinania owoców. Jak na olimpiadę o żywieniu przystało, jedzenie podczas olimpiady było niesamowicie urozmaicone i choć podane w szkolnej stołówce to w sposób godny najlepszych restauracji. Myślę, że smakowe wspomnienia z pobytu na finale centralnym również pozostaną długo w pamięci.
Miałyśmy okazję uczestniczyć w niezwykle ciekawych wykładach min na temat tajników długowieczności, który prowadził profesor Jan Gawęcki. To on jest autorem motta olimpiady: „Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”, które powinniśmy strać się przenieść w codzienne życie. Bardzo ciekawy był również wykład dotyczący fałszowania żywności i technik wykrycia zafałszowań. Dowiedzieliśmy się, że ponad połowa miodów na naszym rynku jest fałszowana i to często substancjami szkodliwymi dla zdrowia.
Mam nadzieję, że wiedza z zakresu żywienia przyda się w codziennym życiu a rok szkolny 2017/2018 będzie wspaniałym wspomnieniem naukowej przygody z tajnikami żywności i żywienia.
Serdecznie gratuluję TEGOROCZNYM FINALISTKOM ETAPU CENTRALNEGO OWoŻiŻ
Zapraszam do udziału w kolejnych edycjach tej olimpiady.
Opiekun merytoryczny – Alina Plis