Tegoroczna edycja Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu zakończona sukcesem !
Tematyką wiodącą tegorocznej, XXIV edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu, było " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości " – zagadnienie niezwykle ważne we współczesnym świecie.. W I etapie (eliminacjach szkolnych) uczestniczyło az 5646 uczniów z 356 szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych zaś do zawodów II stopnia (etap okręgowy) zakwalifikowało się 609 uczniów z 384 szkół w całej Polsce. Z każdej szkoły mogło zakwalifikować się tylko dwóch uczniów o najwyższych wynikach etapu szkolnego. Naszą szkołę reprezentowali Jakub Parfieniuk, który zajął piąte miejsce i Patryk Janczuk, który zajął miejsce pierwsze w eliminacjach okręgowych w Szczytnie. Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 62 uczestników eliminacji okręgowych z 51 szkół. Do etapu centralnego zakwalifikował się Patryk Janczuk, uzyskując piąty wynik w Polsce . Ze względu na problemy epidemiologiczne etap centralny niestety nie odbył się i wszyscy uczniowie , zgodnie z rozporządzeniem MEN uzyskali wyłącznie tytuły finalistów. Organizatorzy olimpiady przekazali Patrykowi dyplomy i cenna nagrodę książkową jednak najcenniejsze są uprawnienia w rekrutacji na studia , które daje sukces w olimpiadzie na etapie centralnym oraz liczne propozycje stypendium naukowych od rektorów wyższych uczelni.
Serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom tegorocznych działań Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.
Zapraszam do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu , której tematyką przewodnim będzie: „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą „
Etap szkolny odbędzie się II dekada września 2020 r zaś etap okręgowy 04 grudzień 2020 r.
Zapraszam do udziału w olimpiadzie i poznawania tajników biologii żywienia
Opiekun merytoryczny olimpiady - Alina Plis