Tematyką wiodącą tegorocznej, XXV edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu, było „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą „– zagadnienie niezwykle ważne we współczesnym świecie. W I etapie (eliminacjach szkolnych) uczestniczyło aż 4640 uczniów z 332 szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych zaś do zawodów II stopnia (etap okręgowy) zakwalifikowało się 609 uczniów z 384 szkół w całej Polsce. Z każdej szkoły mogło zakwalifikować się tylko dwóch uczniów o najwyższych wynikach etapu szkolnego. Etap okręgowy odbył się 4 grudnia 2020 ale ze względu na ograniczenia pandemii COVID-19 miał formę on-line. Uczniowie rozwiązywali test eliminacyjny na specjalnie stworzonej platformie. Naszą szkołę reprezentowali Jakub Parfieniuk, który zajął trzecie miejsce i Patryk Janczuk, który zajął miejsce pierwsze w eliminacjach okręgowych w Szczytnie.
Komitet Główny zakwalifikował 59 uczestników eliminacji okręgowych do udziału w etapie centralnym XXV Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu a wśród nich znaleźli się Patryk Janczuk oraz Jakub Parfieniuk, uczniowie klasy IIIA naszego liceum.
Serdecznie gratuluję i trzymam kciuki aby udział w etapie centralnym przyniósł kolejne powody do dumy i radości.
Opiekun merytoryczny OWoŻiŻ - Alina Plis