Tematyką wiodącą tegorocznej, XXVI edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu, było " Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia " – zagadnienie niezwykle ważne we współczesnym świecie. W I etapie (eliminacjach szkolnych) uczestniczyło aż 6246 uczniów z 362 szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych zaś do zawodów II stopnia (etap okręgowy) zakwalifikowało się 622 uczniów z 324 szkół w całej Polsce. Z każdej szkoły mogło zakwalifikować się tylko dwóch uczniów o najwyższych wynikach etapu szkolnego. Naszą szkołę na etapie okręgowym reprezentowali Marcin Szpak i Lidia Romańczuk, która uzyskała kwalifikacje do etapu centralnego.
Dnia 3 marca 2022 odbył się etap centralny w którym do testu przystąpiło 104 uczniów z całej Polski. Lidia uzyskała świetny wynik w teście centralnym i została finalistką tegorocznej Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu !
Gratulacje.
Serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom tegorocznych działań Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.
Zapraszam do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu i poznawania tajników biologii żywienia.
Opiekun merytoryczny olimpiady - Alina Plis