W bieżącym roku szkolnym reprezentantami naszego liceum w eliminacji okręgowych (II-etapu) XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności byli Weronika Wojciuk (kl.3c) i Aleksandra Oniskiewicz (kl.3c). Test eliminacji okręgowych składał się z dwóch części. Część pierwsza– Projekt gastronomiczny - została przeprowadzona w dniu 01grudnia 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku a część druga – Test wiedzy- miała formę on-line i została przeprowadzona 04 grudnia 2023. W eliminacjach brało udział 61 uczniów ze szkół ponadpodstawowych i ponadgminazjalnych województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego reprezentujących zarówno licea ogólnokształcące jak i technika gastronomiczne. Nasze uczennice zajęły czołowe miejsca a wynik, który uzyskała Aleksandra, pozwolił na zakwalifikowanie się do etapu centralnego. Do etapu centralnego XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zostało zakwalifikowanych zaledwie 51 uczniów z całej Polski. Jest to ogromny sukces, szczególnie, że jako licealiści konkurujemy z najlepszymi uczniami nie tylko w liceach ale również w szkołach branżowych – technikach gastronomicznych i dietetycznych.
Wyniki ogłoszono dopiero 30 grudnia więc długo czekaliśmy na informację z Komitetu Głównego OWoŻ w Szczecinie.
Serdecznie gratuluję i trzymam kciuki za kolejne sukcesy.
Opiekun merytoryczny OWoŻiŻ – Alina Plis