Perspektywy ico

JESTEŚMY W GRONIE NAJLEPSZYCH LICEÓW W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM

SREBRNA SZKOŁA 2018, 2019, 2020, 2022, 2024

 

20180115 104002Dnia 12 stycznia 2018 roku w Szczytnie odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, którego uczestnikami mogli być laureaci etapów szkolnych szkół ponadgimnazjalnych województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego.

Nasze liceum reprezentowały Iga Kiełbaszewska i Gabriela Kot – uczennice klasy IIIA. Eliminacje polegały na rozwiązaniu wieloaspektowego testu pisemnego, który zaczął się o godzinie 11:00 we wszystkich 10 okręgach w całej Polsce. Pomimo silnej konkurencji, którą niewątpliwie stanowili uczniowie szkół o profilu gastronomicznym i dietetycznym nasze uczennice zostały laureatkami etapu okręgowego XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

                 Gabriela Kot uzyskała I miejsce zaś Iga Kiełbaszewska II miejsce.

 

   logoTo ogromny sukces naszych uczennic, szczególnie iż brały udział w rywalizacji uczniów z dwóch województw, a dodatkowo pokonały uczniów szkół branżowych.

   Mam nadzieję, że w pamięci pozostanie jednak jako wspaniała naukowa przygoda, a nabyta wiedza z zakresu prawidłowego żywienia wielokrotnie przyda się w codziennym życiu. Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia ludzi w każdym wieku. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Motto olimpiady to: „Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole” prof. Jan Gawęcki                     …………… i to właśnie wyróżnia OWoŻiŻ

   Serdecznie gratuluję                                               

Alina Plis – opiekun naukowy

 

20180112_135521
20180112_145542
20180115_104002
logo
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

Back to top