Dnia 12 stycznia 2018 roku w Szczytnie odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, którego uczestnikami mogli być laureaci etapów szkolnych szkół ponadgimnazjalnych województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego.
Nasze liceum reprezentowały Iga Kiełbaszewska i Gabriela Kot – uczennice klasy IIIA. Eliminacje polegały na rozwiązaniu wieloaspektowego testu pisemnego, który zaczął się o godzinie 11:00 we wszystkich 10 okręgach w całej Polsce. Pomimo silnej konkurencji, którą niewątpliwie stanowili uczniowie szkół o profilu gastronomicznym i dietetycznym nasze uczennice zostały laureatkami etapu okręgowego XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Gabriela Kot uzyskała I miejsce zaś Iga Kiełbaszewska II miejsce.
To ogromny sukces naszych uczennic, szczególnie iż brały udział w rywalizacji uczniów z dwóch województw, a dodatkowo pokonały uczniów szkół branżowych.
Mam nadzieję, że w pamięci pozostanie jednak jako wspaniała naukowa przygoda, a nabyta wiedza z zakresu prawidłowego żywienia wielokrotnie przyda się w codziennym życiu. Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia ludzi w każdym wieku. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Motto olimpiady to: „Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole” prof. Jan Gawęcki …………… i to właśnie wyróżnia OWoŻiŻ
Serdecznie gratuluję
Alina Plis – opiekun naukowy